Achterblijvende Bitcoin-futures-premie toont aan dat BitMEX het vertrouwen van investeerders verliest.

BitMEX handhaaft een respectabele liquiditeit en open belangstelling, maar de beurs kan nog steeds geconfronteerd worden met een totale cliënteeluittocht.

Voor BitMEX is 2020 een behoorlijk ruw jaar geweest en het ziet er naar uit dat het alleen maar erger zal worden.

De populaire derivatenbeurs is niet meer zo relevant en impactvol voor de crypto-marktprijsactie als 2 jaar geleden, maar een significante kortetermijn prijscorrelatie tussen de topbeurzen is herhaaldelijk bewezen.

Een goed gedocumenteerd geval deed zich voor in mei 2019, toen een grote verkooporder op Bitstamp een liquidatie van $250 miljoen op BitMEX veroorzaakte.

De volgende maand veroorzaakte een Coinbase exchange uitval een $1.400 Bitcoin (BTC) prijs nosedive, zoals gerapporteerd door Cointelegraph. Een goed gecirculeerd rapport van Bitwise Asset Management liet duidelijk zien dat de top van de beurzen „extreem strak“ handelde.

Het rapport gaf gedetailleerd weer hoe de topbeurzen de koersen beïnvloeden en suggereerde dat hun beweging gesynchroniseerd is, zelfs als deze in milliseconden wordt gemeten.

Hoewel BitMEX de CFTC-bewering van het exploiteren van een illegale derivatenbeurs heeft ontkend, is het probleem dat de markten die woorden niet tegen nominale waarde nemen, althans in termen van de termijnpremie.

Wanneer een handelaar kiest voor het kopen of verkopen van een termijncontract, loopt men het solvabiliteitsrisico van de beurs.

Hoewel het mogelijk is om een kleiner bedrag te storten en de positie als hefboom te gebruiken, is het onwaarschijnlijk dat de marge wordt terugverdiend als de beurs wordt gehackt of onverwacht verlies lijdt.

Als de termijnpremie van een beurs verschilt van de meerderheid, is dat dus een zeer verontrustend signaal, omdat het een gebrek aan vertrouwen betekent.

BTC-termijnpremie op 3 maanden

De bovenstaande grafiek laat zien hoe de BitMEX BTC-futures-premie is achtergebleven bij de concurrentie. Dit effect heeft zich ook in het verleden voorgedaan, maar er is nooit een continu verschil van 5% geweest.

In normale situaties zou dit als een arbitragemogelijkheid worden beschouwd. De slimme handelaars zouden de goedkopere contracten van BitMEX kopen en tegelijkertijd verkopen met behulp van een ander handelsplatform.

Wat een normale handelsbeweging had moeten zijn, escaleerde naar een situatie waarin kopers van termijncontracten niet bereid zijn om deel te nemen, ongeacht hoeveel goedkopere BitMEX-contracten er zijn. Dit komt vooral omdat handelaren zich zorgen maken over de solvabiliteitsrisico’s.

Deze koersactie is een self-fulfilling prophecy, waarbij het gebrek aan deelnemers liquiditeit wegjaagt, waardoor de onttrekkingen toenemen en uiteindelijk de prijsstelling van BitMEX wordt losgekoppeld van andere grote beurzen.

Deze negatieve spiraal kan zich voordoen, zelfs als men de afschuwelijke scenario’s van het in beslag nemen van BitMEX-fondsen door overheidsinstellingen uitsluit, of erger nog.
Zal BitMEX zijn tweede wind vinden?

Bitcoin-futures volume per beurs

Daarom kan het ontslag van BitMEX gebeuren ongeacht de openstaande rente en handelsvolumes op de toekomst. Hoe langer haar premies onder de concurrentie blijven, hoe minder geloofwaardig de beurs zal zijn in de ogen van beleggers.

Deze cyclus zal waarschijnlijk leiden tot meer beleggers die hun fondsen trekken en hun rekeningen bij BitMEX permanent sluiten. Er is ook de mogelijkheid dat deze afwijkingen op korte termijn een negatieve prijsschommeling zullen veroorzaken.

Tot slot moeten beleggers deze ernstige problemen niet over het hoofd zien, alleen maar omdat BitMEX de terugtrekkingen honoreert of zijn huidige aandeel in de markt handhaaft. Handelaren hebben de neiging om het volume en de openstaande rentecijfers te overwaarderen, maar beide kunnen gemakkelijk worden opgeblazen.

De termijnpremie daarentegen is zeer duur en moeilijk te manipuleren.